STUDIU | Varianta Delta nu produce forme grave la copii, susțin experții americani

STUDIU | Varianta Delta nu produce forme grave la copii, susțin experții americani

Varianta Delta a noului coronavirus nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 în rândul copiilor şi adolescenţilor prin comparaţie cu alte variante, a informat vineri Centrul pentru controlul bolilor (CDC) din SUA, potrivit Afp, citată de Agerpres.

Rezultatele studiului realizat de principala agenţie de sănătate publică din federaţia americană vin în contextul în care îngrijorările cu privire la consecințele variantei Delta au crescut în ultimele săptămâni în Statele Unite, confruntate cu un număr tot mai mare de copii spitalizați.

CDC a studiat datele pacienţilor spitalizaţi cu diagnosticul COVID-19 din 99 de comitate din 14 state americane, acoperind aproximativ 10% din populaţia SUA.

Experții au comparat perioada dintre începutul lunii martie şi mijlocul lunii iunie cu perioada de la jumătatea lui iunie până la sfârşitul lunii iulie, când varianta Delta a devenit dominantă în SUA.

Între cele două perioade, nivelul de spitalizare în rândul copiilor şi adolescenţilor (0 – 17 ani) s-a multiplicat efectiv cu 5. Însă, „proporţia copiilor şi adolescenţilor spitalizaţi cu forme grave”, spre exemplu cazurile ajunse la terapie intensivă, „este similară atât în perioada dinainte cât şi în cea în care varianta Delta a devenit dominantă”.

Concret, din cei 3.116 copii şi adolescenţi spitalizaţi în cele trei luni şi jumătate dinainte de varianta Delta, aproximativ 26% au fost internaţi la terapie intensivă, 6% au fost plasaţi pe ventilator şi mai puţin de 1% au decedat.

După răspândirea Delta, dintre cele 164 de spitalizări analizate în intervalul de o lună şi jumătate, aproximativ 23% au avut nevoie de terapie intensivă, 10% au fost plasaţi pe ventilator şi mai puţin de 2% au decedat.

Concluzia autorităţilor sanitare americane este că diferenţa dintre cele două perioade nu este semnificativă din punct de vedere statistic.

Totuși, CDC avertizează că numărul copiilor cu cazuri severe de boală a fost mic între mijlocul lunii iunie și sfârșitul lunii iulie, limitând relevanța comparațiilor făcute. Autoritățile subliniază că datele vor trebui să fie în continuare monitorizate.

Read More

Lasă un răspuns