Săptămâna europeană 30 august – 3 septembrie 2021

Săptămâna europeană 30 august – 3 septembrie 2021

Reuniunea miniştrilor afacerilor interne din Uniunea Europeană pentru a dezbate situaţia din Afganistan după preluarea puterii de către talibani, reuniunea miniştrilor apărării din UE privind crearea unei forţe europene de reacţie rapidă, atingerea unei etape în cadrul imunizării împotriva COVID-19 – 70% din populaţia adultă a UE fiind în prezent vaccinată complet, Anul european al căilor ferate: Trenul Connecting Europe Express îşi începe călătoria, sunt doar câteva dintre evenimentele perioadei 30 august – 3 septembrie 2021.

Consiliul UE

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

La 31 august 2021, miniştrii afacerilor interne s-au reunit, la Bruxelles, pentru a discuta evoluţiile din Afganistan, în special în ceea ce priveşte potenţialele implicaţii în domeniul protecţiei internaţionale, al migraţiei şi al securităţii, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul a adoptat o declaraţie, în care miniştrii au subliniat faptul că evacuarea cetăţenilor UE şi, în măsura posibilului, a resortisanţilor afgani care au cooperat cu UE şi cu statele sale membre, precum şi a familiilor acestora, s-a desfăşurat în mod prioritar şi va continua.

Prioritatea imediată a UE este aceea de a continua coordonarea cu partenerii internaţionali, în special ONU şi agenţiile sale, în ceea ce priveşte stabilizarea regiunii, precum şi asigurarea faptului că ajutorul umanitar ajunge la populaţiile vulnerabile. De asemenea, UE se va angaja faţă de ţările terţe şi va consolida sprijinul acordat acestora, în special în ceea ce priveşte ţările învecinate şi cele de tranzit, care găzduiesc un număr mare de migranţi şi refugiaţi. De asemenea, UE va coopera cu ţările respective pentru a preveni migraţia ilegală din regiune.

UE şi statele sale membre sunt totodată hotărâte să acţioneze în comun pentru a preveni reapariţia mişcărilor migratorii necontrolate, pe scară largă şi ilegale cu care s-au confruntat în trecut, prin pregătirea unui răspuns coordonat şi ordonat. Cu sprijinul Frontexului, ele sunt în continuare hotărâte să protejeze în mod eficace frontierele externe ale UE şi să prevină intrările neautorizate, precum şi să acorde asistenţă statelor membre cele mai afectate.

Totodată, UE şi statele sale membre vor face tot posibilul pentru a se asigura că situaţia din Afganistan nu conduce la noi ameninţări la adresa securităţii pentru cetăţenii UE. Trebuie depuse toate eforturile pentru a se asigura faptul că regimul taliban pune capăt tuturor legăturilor cu terorismul internaţional şi practicilor de acest tip şi că Afganistanul nu devine din nou un sanctuar pentru terorişti şi grupări de criminalitate organizată.

Miniştrii apărării din UE s-au reunit în zilele de 1 şi 2 septembrie, la Castelul Brdo (nordul Sloveniei), unde au discutat despre crearea unei forţe europene de reacţie rapidă, după ce retragerea americană din Afganistan a subliniat carenţele militare ale vechiului continent, arată AFP. Cu acest prilej, miniştrii apărării au examinat o propunere – prezentată în luna mai – de a construi o forţă de 5.000 de membri, în cadrul unei revizuiri a strategiei de apărare a UE.

“Afganistanul a demonstrat că deficienţele noastre în materie de autonomie strategică au un cost şi că singura modalitate de a progresa este combinarea forţelor noastre şi consolidarea nu numai a capacităţilor noastre, ci şi a voinţei noastre de a acţiona”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la finalul reuniunii, care speră să primească undă verde din partea statelor membre la o nouă întâlnire consacrată apărării, la 16 noiembrie.

“Dacă dorim să fim în măsură de a acţiona autonom şi să nu fim dependenţi de alegerile făcute de alţii, chiar dacă sunt prietenii şi aliaţii noştri, atunci trebuie să ne dezvoltăm propriile capacităţi”, a adăugat el, insistând că nu există “nicio alternativă”.

În luna mai, un grup de 14 state membre ale UE au propus crearea unei forţe militare de reacţie rapidă care să poată interveni prompt în crizele internaţionale, la două decenii după o primă iniţiativă de acest fel. Ţările membre care sprijină noua iniţiativă sunt Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Spania. Această forţă ar putea constitui baza unei aşa-numite forţe de avangardă, “First Entry Force”, şi se înscrie sub aspect politic în încercările de a se avansa în direcţia sporirii capacităţilor şi autonomiei militare europene, în timp ce NATO rămâne angajată pentru apărarea Europei.

Eforturile UE de a crea o astfel de forţă au fost paralizate pentru mai mult de un deceniu, în pofida creării în 2007 a unui sistem de grupuri de mărimea unor batalioane, totalizând 1.500 de membri şi care nu a fost utilizat niciodată mai ales din cauza disputelor legate de finanţare.

Ministrul sloven al apărării, Matej Tonin, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, a lansat un apel privind crearea unui nou sistem care să permită trimiterea de trupe din “ţările voluntare” în numele celor 27, dacă majoritatea statelor membre acceptă, în loc de unanimitatea necesară grupurilor tactice.

Comisia Europeană

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

La 31 august, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, UE a atins o etapă crucială, 70% din populaţia adultă fiind în prezent vaccinată complet. În total, peste 256 de milioane de adulţi din UE au în prezent o schemă completă de vaccinare. În urmă cu şapte săptămâni, Comisia şi-a îndeplinit, înainte de termen, obiectivul privind livrarea: să furnizeze statelor membre, până la sfârşitul lunii iulie, doze suficiente de vaccin pentru vaccinarea completă a 70% din populaţia adultă din UE, potrivit https://ec.europa.eu/.

“Vaccinarea completă a 70% dintre adulţii din UE deja din luna august este o mare realizare. Strategia UE de a avansa împreună dă rezultate şi poziţionează Europa în avangarda luptei mondiale împotriva COVID-19. Însă pandemia nu s-a încheiat. Este nevoie să facem mai mult. Îi îndemn pe toţi cei care pot fi vaccinaţi să se vaccineze. În plus, trebuie să ajutăm şi restul lumii să se vaccineze. Europa va continua să îşi sprijine partenerii în acest efort, în special ţările cu venituri mici şi medii.”, a subliniat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vaccinarea rapidă şi completă a tuturor populaţiilor vizate, la nivel european şi mondial, este esenţială pentru a controla impactul pandemiei. UE este în continuare lider în ceea ce priveşte răspunsul multilateral. UE a exportat o jumătate din vaccinurile produse în Europa către alte ţări din lume, adică aceeaşi cantitate pe care a furnizat-o cetăţenilor săi.

Team Europe a contribuit cu aproape 3 miliarde euro la mecanismul COVAX pentru a asigurarea a cel puţin 1,8 miliarde de doze pentru 92 de ţări cu venituri mici şi medii inferioare. În plus, Team Europe îşi propune să distribuie, până la sfârşitul anului 2021, cel puţin 200 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri asigurate în cadrul acordurilor preliminare de achiziţie ale UE către ţările cu venituri mici şi medii, în special prin intermediul COVAX, ca parte a eforturilor comune ale UE. În prezent, COVAX a furnizat peste 200 de milioane de doze în 138 de ţări.

Comisia Europeană

Foto: ec.europa.eu

La 2 septembrie, Connecting Europe Express, un tren special, creat în cadrul Anului european al căilor ferate 2021, a plecat din gara Lisabona. El va opri în peste 100 de orăşele şi oraşe în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris la 7 octombrie. Plecând de la Lisabona şi încheindu-şi călătoria la Paris, trenul va face o oprire notabilă la Ljubljana, conectând preşedinţiile portugheză, slovenă şi franceză ale Consiliului UE, conform site-ului https://ec.europa.eu/.

De-a lungul călătoriei, sunt prevăzute diverse evenimente pentru a întâmpina trenul în gările în care se va opri. Persoanele pasionate de căile ferate vor putea urmări, de asemenea, dezbaterile care vor avea loc la bord, precum şi conferinţele privind politica UE în domeniul infrastructurii şi rolul reţelei transeuropene de transport (TEN-T), care vor fi transmise în direct pe site-ul web al evenimentului de la Lisabona, Bucureşti, Berlin şi Bettembourg. Connecting Europe Express este rezultatul cooperării unice dintre Comisia Europeană şi Comunitatea Căilor Ferate Europene şi a Gestionarilor de Infrastructură (CER), operatorii feroviari europeni, administratorii de infrastructură şi numeroşi alţi parteneri de la nivelul UE şi de la nivel local.

Andreas Matthä, preşedintele CER şi directorul general al Căilor ferate federale austriece, a subliniat importanţa proiectului comun: “Connecting Europe Express este o dovadă impresionantă a succesului Anului european al căilor ferate; în acelaşi timp, el scoate în evidenţă provocările comune care ne aşteaptă. Membrii CER sunt hotărâţi să facă din Pactul verde european un succes. Un sector feroviar european puternic este vital pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE. În prezent, există prea multe bariere tehnice în transportul feroviar transfrontalier, iar circulaţia unui tren peste frontierele naţionale în Europa este o operaţiune foarte complexă. Trebuie să continuăm să transferăm transportul de mărfuri de la transportul rutier către cel feroviar, să oferim servicii eficiente persoanelor care fac naveta în fiecare zi şi să dezvoltăm transportul feroviar internaţional de călători pe distanţe lungi cu servicii de zi şi de noapte. Sunt convins că proiectul Connecting Europe Express va sensibiliza opinia publică cu privire la aceste provocări. Aş dori să mulţumesc tuturor colegilor şi partenerilor care au făcut posibilă realizarea proiectului Connecting Europe Express şi îi urez acestuia drum bun.” AGERPRES/(Documentare – Irina Andreea Cristea, editor: Marina Bădulescu, editor online: Gabriela Badea) 
Read More

Lasă un răspuns