SUA au aruncat cel puțin 15 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 din martie 2021

SUA au aruncat cel puțin 15 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 din martie 2021

Statele americane sau farmacii care administrează vaccin anti-COVID-19 în Centre de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC) au raportat că, de la începutul lui martie, au fost irosite cel puțin 15 milioane de doze, anunță NBC, care citează informaţii pe care le-a obţinut de la autorirtăţile sanitare americane, informează News.ro.

Motivele aruncării dozelor pot varia, şi anume, între altele, trecerea datei de expirare, erori de diluare, probleme de refrigerare ori fiole fisurate. De asemenea, o fiolă de vaccin, care conţine mai multe doze, după ce este deschisă, este necesar să fie folosită în orele următoare – iar uneori este aruncată pentru că nu există persoane de vaccinat.

Unii furnizori au anunţat că s-au aruncat mii de doze o dată, însă cele mai frecvente semnalări sunt patru doze irosite deodată, potrivit NBC.

Două lanţuri farmaceutice naţionale americane – Walgreens şi CVS – au raportat peste două milioane de doze irosite fiecare, iar Walmart şi Rite Aid peste un milion fiecare.

Majoritatea celor 15 milioane de doze irosite ulterior au fost aruncate în lunile de vară – din iunie în august – potrivit NBC.

„Aceasta este o problemă de echitate. Avem ţări foarte bogate, care au acces la vaccin, care aruncă pur şi simplu doze”, declară la NBC profesorul de sănătate publică de la Universitatea din York Tim Doran.

Acest număr reprezintă o mică fracţie din numărul total de doze distribuite în ţară începând din decembrie – aproape 444 de milioane -, şi din numărul de doze administrate efectiv – 371 de milioane.

Totuși, numărul dozeelor de vaccin aruncat este probabil subestimat, în contextul în care mai multe state şi agenţii federale nu figurează în aceste date.

FOTO: EPA

Read More

Lasă un răspuns