Niciun pat liber la ATI în spitalele COVID din București. „Avem foarte mulți tineri, fără comorbidități, care se prezintă tardiv la spital”

Niciun pat liber la ATI în spitalele COVID din București. „Avem foarte mulți tineri, fără comorbidități, care se prezintă tardiv la spital”

Secțiile de Terapie Intensivă de la „Marius Nasta”, „Victor Babeș” și „Matei Balș” sunt ocupate 100%, iar saloanele sunt 80% pline cu pacienți. Se caută din nou paturi pentru cazurile severe.

De la debutul valului 4 al pandemiei COVID, Bucureștiul înregistrează cele mai multe cazuri noi zilnice de persoane infectate. La ultima raportare, cea din 1 septembrie, au fost anunțate 269 de cazuri în Capitală, fapt ce se reflectă și în gradul de ocupare a paturilor în cele trei spitale dedicate tratării bolnavilor. Secțiile ATI sunt deja ocupate 100%, iar saloanele mai au doar 20% paturi libere.

Directorul medical Cătălin Apostolescu, de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, a declarat pentru Libertatea că nu mai au niciun loc liber la Terapie Intensivă. „La ATI e plin, iar saloanele sunt ocupate 85%”, a spus medicul infecționist.

Acesta a vorbit și despre profilul pacientului COVID din acest val. „Foarte mulți tineri, fără comorbidități și care se prezintă tardiv la spital și dezvoltă forme severe ale bolii. Cel mai tânăr pacient de la ATI de acum are 28 de ani”, a spus doctorul Cătălin Apostolescu.

Dr. Cătălin Apostolescu, directorul medical de la „Matei Balș”

Managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie Marius Nasta a prezentat același tablou.

„Am cerut Direcției de Sănătate Publică București creșterea numărului de paturi de la ATI, dar și cele din saloane. La ATI nu mai avem niciun loc și avem deja 3 pacienți pe salon care ar avea nevoie de Terapie Intensivă”, a spus doctorul Beatrice Mahler.

Dr. Beatrice Mahler, managerul de la „Marius Nasta”

Aceasta precizează că mai au doar 9 paturi libere pe salon, dar „se vor ocupa și acestea până în acest weekend.

„Pacienți cu forme severe, care necesită ATI, se află și la alte spitale non-COVID. Avem solicitări de transfer de la «Floreasca» și de la «Pantelimon», dar a trebuit să-i refuzăm, pentru că nu le putem oferi terapie intensivă. Ar muri la noi pe salon”, a spus managerul de la „Nasta”.

Aceeași situație și la „Babeș”

Nici la cel mai mare spital COVID din Capitală indicatorii nu arată diferit.

„Secția ATI e ocupată 100%, iar saloanele sunt pline în proporție de 75%”, a transmis pentru Libertatea managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș, doctorul Simin Aysel Florescu.

Foto: EPA

Read More

Lasă un răspuns