Zeci de români, la cozi în Vama Giurgiu pentru completarea unor documente Covid. Cum explică autoritățile situația

Zeci de români, la cozi în Vama Giurgiu pentru completarea unor documente Covid. Cum explică autoritățile situația

Zeci de români întorși din vacanță marți seară, prin Vama Giurgiu, au reclamat că sunt nevoiți să aștepte cu orele la cozi pentru a completa formulare de carantinare, deoarece DSP nu acceptă documentele pe care ei le-au descărcat de pe site și le-au completat în prealabil.

Formularele descărcate de pe site reprezintă declarații pe proprie răspundere în care turiștii menționează țara din care vin și adresa la care se obligă să se carantineze, alături de un număr de telefon la care pot fi contactați.

Formularele descărcate de pe site și completate în prealabil de turiști

Documentele completate în vamă sunt decizii de carantinare emise de DSP.

Deciziile de carantinare emise de DSP

Roxana Popazu, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Giurgiu, a explicat pentru Libertatea că polițiștii de frontieră verifică doar certificatele digitale Covid prezentate de turiști la intrarea în țară. Certificatul atestă fie că persoana respectivă este complet vaccinată, fie că are un test negativ, fie că a trecut prin boală și s-a vindecat.

Cei care nu dețin astfel de certificate sunt îndrumați către reprezentanții DSP, care se află și ei în vamă și care fac triajul epidemiologic.

”Este evident că nu turiștii pot să completeze acele hârtii, ci reprezentanții DSP, pentru că ei decid carantinarea”, a precizat Roxana Popazu.

De exemplu, românii care se întorc din Grecia, o țară aflată în zona roșie Covid, și care nu dețin certificat digital, primesc din partea reprezentanților DSP aflați în vamă o decizie de carantinare timp de 14 zile la o adresă pe care și-o pot alege și care trebuie menționată în acel act.

Read More

Lasă un răspuns