Alexandru Rafila învinuiește Guvernul pentru întârzierea vaccinării: Dacă nu se schimbă nimic, nu există mari speranțe…

Alexandru Rafila învinuiește Guvernul pentru întârzierea vaccinării: Dacă nu se schimbă nimic, nu există mari speranțe…

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, îi critică pe premierul Florin Cîțu și prefectul Capitalei, Alin Stoica, pentru declarațiile legate de impulsionarea vaccinării.

„În țările care înregistrează numere mari de cazuri, din vestul Europei, datorită acoperirii vaccinale mari cazurile acestea grave și decesele practic nu apar la populația vaccinată și cred că acesta – sau acesta ar trebui să fie – principalul obiectiv și al nostru. Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Eu i-am auzit și pe domnul prim-ministru, și pe domnul prefect al Bucureștiului că nu știu ce ar putea să facă. (…) Noi tot am explicat să facă campanii țintite, să informeze, să facă o campanie dedicată părinților care doresc să își vaccineze copiii, să existe în mediul rural posibilitatea informării chiar din casă în casă și consiliere. Asta necesită o logistică, un efort și o strategie, o gândire. Or, dacă ea nu există și singurul lucru sunt declarații sforăitoare la televizor care ulterior se dovedesc neinspirate, nu cred că putem să rezolvăm ceva. Ajutăm cu toții, n-are nicio importanță orientarea politică ș.a.m.d., dar nu se poate să spui că nu știi ce să faci, chestiunea aceasta la un prim-ministru mi se pare puțin deplasată ca să nu spun nepotrivită”, a declarat Alexandru Rafila, sâmbătă seară, la un post TV.

Taxarea guvernanților vine după anunțul depășirii țintei de 5 milioane de vaccinați cu o singură doză. Anunțul a fost făcut de Comitetul național pentru coordonarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19 pe pagina de Facebook – RO Vaccinare.

Medicul spune că în ținta de 10 milioane de vaccinați anunțată inițial de Florin Cîțu va fi atinsă anul viitor

„Am depășit cu 60 de zile termenul pe care domnul prim-ministru l-a fixat și avea dreptate atunci să îl fixeze la data de 1 iunie, cu speranța că până la 1 septembrie, dacă vă aduceți aminte, a spus că se vor vaccina 10 milioane de persoane. Or, 10 milioane în cel mai bun caz le atingem la anul pe vremea asta”.

Rafila avertizează că sistemul de sănătate din România nu este pregătit pentru un val amplu de infectări COVID-19, care va duce inevitabil la cazuri grave în ATI și la decese, din păcate. 

„Nu cred că este o veste foarte bună pentru că România se situează la jumătate față de media Uniunii Europene în ceea ce privește proporția de persoane vaccinate și lucrul acesta s-ar putea să aibă un impact serios asupra sistemului de sănătate pentru că deosebirea între România și celelalte state din Uniunea Europeană va fi următoarea, persoanele care se vor infecta în România s-ar putea să aibă nevoie de o asistență medicală spitalicească mult mai frecvent și – Doamne, ferește! – să ajungă în Terapie Intensivă sau, chiar mai rău, să avem cazuri de deces”, a mai spus Alexandru Rafila.

Read More

Lasă un răspuns