Coronavirus: ‘Creştere dramatică’ a cazurilor de COVID-19 în Cuba (OPS)

Cuba se confruntă cu o ‘creştere dramatică’ a cazurilor de COVID-19 în mai multe provincii unde circulă mai ales varianta Delta, a raportat miercuri Organizaţia Panamericană a Sănătăţii (OPS), notează AFP.

‘Cazurile de COVID-19 şi decesele se înmulţesc în Cuba, unde multe provincii se confruntă cu creşteri dramatice ale contaminărilor’, a declarat într-o conferinţă de presă Carissa Etienne, directorul OPS, agenţia regională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Situaţia este ‘deosebit de acută’ în regiunea turistică Matanzas, a precizat ea.

Potrivit lui Ciro Ugarte, şeful situaţiilor de urgenţă din OPS, insula cu 11 milioane de locuitori a cunoscut în această săptămână un record de contaminări de la apariţia virusului în martie 2020.

‘Au fost înregistrate peste 43.000 de cazuri, ceea ce reprezintă o creştere de 21% (faţă de săptămâna precedentă), cu o medie de 6.199 de cazuri zilnice’, a subliniat Ciro Ugarte care a atras atenţia că varianta Delta circulă deja ‘în mai multe provincii’.

Cu toate acestea, el nu a stabilit o legătură cu recentele manifestaţii populare care au zguduit insula la 11 şi 12 iulie. ‘Numărul cazurilor din Cuba era deja în creştere înainte de manifestaţiile recente’, a spus el.

Cuba nu s-a alăturat programului de distribuţie a vaccinurilor COVAX, sprijinit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi gestionat de OPS în America Latină.

Cu toate acestea, un program de vaccinare a fost lansat la mijlocul lui mai, cu două vaccinuri candidate care au fost dezvoltate de oamenii de ştiinţă cubanezi.

Până la 17 iulie, 3,3 milioane de persoane, ‘30% din populaţie, un nivel încă scăzut’, au fost vaccinate cu aceste seruri, potrivit lui Ciro Ugarte.

Autorităţile cubaneze speră să vaccineze 70% din populaţie până în august. AGERPRES

Read More

Lasă un răspuns