China respinge o a doua investigație a OMS privind originea coronavirusului. Un laborator din Wuhan, pe lista investigatorilor

China respinge o a doua investigație a OMS privind originea coronavirusului. Un laborator din Wuhan, pe lista investigatorilor

Guvernul chinez nu va participa la o a doua fază a investigației Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) asupra originilor Covid-19, a anunțat joi un oficial de rang înalt din domeniul sănătății, după ce pe lista obiectivelor cercetate a apărut un laborator din Wuhan, conform CNN.

Într-o conferință de presă susținută la Beijing, Zeng Yixin, adjunctul șefului Comisiei Naționale de Sănătate (CNS), a declarat că a fost „surprins” să vadă ca obiectiv de cercetare probabilitatea ca virusul să se fi scurs dintr-un laborator.

„Planul OMS pentru următoarea fază de cercetare a originii coronavirusului nu respectă bunul simț și este împotriva științei. Este imposibil pentru noi să acceptăm un astfel de plan”, a spus el.

Scurgerea din laborator, o ipoteză insuficient cercetată

Anterior, Departamentul de Stat al SUA a spus că mai multe persoane care lucrau la Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit cu puțin timp înainte de primele cazuri documentate de Covid. Zeng susține însă că „nici un lucrător sau cercetător de la institut nu s-a infectat cu coronavirus”. În martie, OMS a publicat un raport inițial al anchetei sale privind originile Covid-19, în care a concluzionat că virusul provine, cel mai probabil, de la un animal, înainte de a se răspândi la oameni, în decembrie 2019.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de state occidentale, inclusiv liderii G7, reprezentând cele mai dezvoltate state, au pus sub semnul întrebării raportul original. Președintele
SUA, Joe Biden, a cerut agențiilor de informații să evalueze din
nou modul în care a apărut pandemia. El a menționat că
observatorilor occidentali nu li s-a permis accesul la laboratoarele
cheie, pentru a stabili dacă a fost sau nu un experiment care a
scăpat de sub control.

De la debutul pandemiei, au apărut puține dovezi care să susțină teoria conform căreia virusul s-a scurs accidental dintr-un laborator al Institutului de Virologie din Wuhan, unde oamenii de știință făceau cercetări pe lilieci. Totuși, experții spun că o asemenea scurgere este improbabilă, mai notează sursa citată.

China susține că investigația este politizată

Cu toate acestea, în luna martie, un membru al echipei OMS a declarat că teoria scurgerii virusului de la laboratorul din Wuhan nu a beneficiat de aceeași atenție precum cea privind proveniența de la animale.

Ditrectorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a dat curs cererilor pentru o nouă investigație, pe 15 iulie. „Cerem Chinei să fie deschisă și să coopereze. Datorăm adevărul milioanelor de oameni care au suferit și care au murit”, a declarat acesta, în cadrul unei conferințe de presă.

Pe 16 iulie, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Zhao Lijian, a declarat că guvernul a cooperat pe deplin la ancheta inițială și a respins acuzațiile conform cărora cercetătorilor li s-ar fi refuzat accesul la date sau la anumite locații. „Poziția Chinei în ceea ce privește investigarea originii coronavirusului este consecventă și clară. Studiul este o problemă științifică. Toate părțile ar trebui să respecte opiniile oamenilor de știință și concluziile științifice, în loc să politizeze problema”, a spus el, potrivit sursei citate.

Read More

Lasă un răspuns